Το κρασί

Home Το κρασί
DSC04350
20 Δεκ 2014 0 merponky

 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η νέα σχολική χρονιά συμπίπτει με την εποχή του τρύγου. Στις συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά για το Φθινόπωρο αναφερθήκαμε και στο σταφύλι. Με ενθουσιασμό πάρθηκε η απόφαση να μάθουμε περισσότερα για όλη τη διαδικασία σταφύλι-τρύγος-κρασί και να την εντάξουμε στις δραστηριότητες της τάξης μας.

Το διαθεματικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο πρώτος στόχος ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο γνώσεις γύρω από το φυτό, τον καρπό και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό. Καλέσαμε οινοπαραγωγό ο οποίος μας μίλησε για το κρασί και για όλα τα στάδια παραγωγής του από τον τρύγο μέχρι και την εμφιάλωση. Γνωρίσαμε το επάγγελμα του οινοπαραγωγού και του αμπελουργού. Οι μαθητές μας πάτησαν σταφύλια στο πατητήρι, μύρισαν, γεύτηκαν και εμπλουτίσανε τις γνώσεις τους μαθαίνοντας  για τον «ζυμομύκητα» και  για την ύπαρξη δέντρων όπως το «φελλόδεντρο».

Ο δεύτερος στόχος ήταν να αναφερθούμε στην Ελληνική Μυθολογία και να γνωρίσουμε τον θεό «Διόνυσο» θεό του αμπελιού και του κρασιού. Παρακολουθήσαμε το απόσπασμα «Διόνυσος και Βάκχες– η γιορτή του κρασιού» από την ταινία Fantasia του W. Disney

Τρίτος στόχος ,να αναφερθούμε στη λαϊκή παράδοση μαθαίνοντας παροιμίες και αινίγματα.

Τραγουδήσαμε για το σταφύλι το ποίημα του Ζ.  Παπαντωνίου «Τσιριτρό»

Τέλος φτιάξαμε το δικό μας κρασί απολαμβάνοντας τη χαρά της δημιουργίας.

 

Ο τρύγος στο σχολείο μας:DSC03826

DSC03824DSC03825Το πατητήρι:

DSC03830

DSC03832

DSC03838

DSC03841

DSC03846

DSC03858

DSC03859

Καθημερινά η ομάδα υπηρεσίας πατάει και ανακατεύει τα σταφύλια μέσα στο βαρέλι για να ολοκληρωθεί η ζύμωση:

DSC03887

DSC03892

DSC03901

DSC03904

DSC03905

DSC03907

DSC03909

Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το κρασί από την βαρέλα στο μικρό βαρελάκι και … περιμένουμε:

DSC03940

DSC03941

DSC03960

Πλένοντας το βαρέλι με το λάστιχο στην αυλή του σχολείου:

DSC03970

DSC03971

DSC03972

DSC03973

Εμφιαλώνουμε το κρασί μας

DSC04221

DSC04222

DSC04239

DSC04241

DSC04245

DSC04246

DSC04251

DSC04252

Αποφασίζουμε το όνομα του κρασιού μας. Δημιουργούμε την ετικέτα του.

DSC04320

DSC04321

DSC04322

DSC04323

DSC04324

DSC04325

DSC04326

DSC04327

DSC04328

DSC04331

DSC04332

DSC04333

DSC04334

DSC04335

DSC04338

DSC04339

DSC04340

DSC04341

DSC04342

DSC04343

DSC04344

DSC04345

DSC04346

DSC04347

DSC04348

DSC04349

DSC04350

 

 

 

 

 

 

 

 

Category: Τα νέα μας